custom
catalog
0
0
incvat
us
1
%
Excl. BTW
Incl. % BTW
Korting
https://cdn.webshopapp.com/shops/331854/themes/178690/assets/icon-bwb-blue.svg?20231204210325
https://cdn.webshopapp.com/shops/331854/themes/178690/assets/icon-installer-black.svg?20231204210325
https://cdn.webshopapp.com/shops/331854/themes/178690/assets/icon-tag-white.svg?20231204210325
https://cdn.webshopapp.com/shops/331854/themes/178690/assets/icon-warehouse-white.svg?20231204210325
https://cdn.webshopapp.com/shops/331854/themes/178690/assets/icon-warehouse-black.svg?20231204210325

Kluizen & brandkasten

Kluizen zijn altijd te klein

In praktijk blijkt dat een kluis altijd te klein is aangeschaft. Dat heeft te maken met nieuwe dingen die worden verkregen, maar ook omdat men achteraf gewoon meer zaken wil opbergen.

Brandwerende kluis?

Er zijn 4 verschillende type kluizen voor particulieren: 1: goedkope kluisjes onder de 100 euro die net doen alsof ze inbraakwerend zijn en die niets aan brandwering hebben. 2: Kluisjes variërend in kostprijs van €150 - €700, met een waardeberging van € 5000,= of hoger, die wel inbraakwerend zijn, maar zeer beperkt brandwerend (DIN4102) 3: Kluisjes variërend in kostprijs van €150 - €700, met een geteste brandwerendheid, maar een beroerde inbraakwering 4: Kluisjes met een goede inbraakwering en een goede geteste brandwering. Deze kluizen zijn niet te tillen en niet te betalen. Menig vloer en portemonnee kan dit niet aan. Advies: Koop een kluis type 2 die groot genoeg is om een brandwerende documenten koffer te herbergen. Dan heeft u de inbraakwerendheid van de kluis en de geteste brandwerendheid van de koffer.

Kluis met sleutelslot versus Codeslot

Het probleem van een kluis met een sleutelslot is: "waar laat ik de sleutel? " Je kunt een sleutel verliezen en de sleutel is vaak groot en opvallend. Een sleutelslot werkt altijd en is erg betrouwbaar. Een code kun je vergeten, maar is wel praktisch. Je kunt een code wijzigen, wanneer je hem hebt medegedeeld aan iemand die in de kluis moest wezen. Je hebt de code altijd bij je en de bediening met code is erg gebruikersvriendelijk. Soms zijn meerder code mogelijk en kan een logboek worden uitgelezen.

Een kluis verankeren

Het verankeren van een kluis is nog belangrijker dan de waardeberging van de kluis zelf. Dit aspect wordt in veel gevallen verwaarloosd. De gedachte is vaak dat de kluis zelf al zo zwaar is (omdat men hem zelf niet kan tillen), dat een inbreker deze niet meeneemt. In praktijk worden kluizen van de verdiepingsvloer naar beneden gegooid en op een steekwagen naar buiten gereden. Goed verankeren is een absolute noodzaak.

Wat is een goed plaats voor een kluis? Allereerst moet een kluis praktisch te gebruiken zijn. Een kluis die gemonteerd is in een hoekje op een vliering, zal incidenteel gebruikt worden. Voor alle beveiligingsmaatregelen geldt dat ze in het begin goed nageleefd worden en in de loop van de tijd wordt men toch nonchalanter. Plaats dus een kluis daar waar hij eenvoudig te gebruiken is en maak het onderdeel van de dagelijkse routine. De mens blijft ook hier weer de zwakste schakel.
,br> Om verankering mogelijk te maken is als eerste een goede vloer of achterwand nodig. Beton is natuurlijk het sterkst en een stenenmuur is ook prima voor de bevestiging met mechanische ankers. Wanneer een mechanisch anker wordt gebruikt in een te zachte steen zal de steen barsten en in de voeg zal hij de stenen los wrikken. Een chemisch anker is dan een goed oplossing. Het is belangrijk dat er zo min mogelijk speling tussen de muur en de kluis aanwezig is om te voorkomen dat een koevoet eenvoudig achter de kluis te plaatsen is. Met een koevoet kun je makkelijk een kracht uitoefenen van 20KN of wel 2000kg. Wanneer een kluis wordt bevestigd aan een muur op 1.5m hoogte zal deze met een koevoet lastig zijn los te wrikken. Wanneer een kluis op de vloer is geplaatst en men kan er met een koevoet onderkomen kunnen krachten tot wel 4000kg worden overgebracht.

Wanneer men alleen een houten vloer heeft en slechte wanden, is het aan te bevelen om minimaal een 4cm multiplexplaat te monteren op de vloer, waarbij de plaat vast gezet dien te worden in de balken met houtdraadbouten. Het voordeel is dat de plaat over een groot oppervlak kan worden vast gezet, waarna de kluis aan deze plaat kan worden bevestigd.

Bevestigingsmaterialen kluis

De houtdraadbout met plug is een prima bevestiging aan de muur voor zaken die een kracht uitoefenen, haaks op de bout. Wanneer men kracht uitoefent in de lengterichting van de bout, dan is het geen sterke bevestiging. Wanneer een kluis wordt bevestigd met M8 houtdraadbouten in een plug in de muur, dan kan deze maximaal een kracht hebben van ongeveer 100 à 120kg, in hout gemakkelijk 5 maal zo veel. Het grote nadeel van houtdraaibouten zit hem in de beroerde kwaliteit van het gebruikte staal.

Een mechanisch anker kan bij correcte montage in beton krachten hebben die ruim boven de 1500kg zijn. In praktijk liggen deze waarden nog hoger vanwege een veiligheidsmarge die gehanteerd wordt bij specificatie van bouten. Een mechanisch anker zal altijd voor spanning in het beton of de steen zorgen en het risico op scheuren in beton en steen blijft bestaan. In principe is de sterkte van de bevestiging gelijk aan de treksterkte van de bout

Een chemisch anker is de mooiste bevestiging. Hierbij wordt de bout in de steen verlijmd, waardoor geen spanning in de muur ontstaat. De gebruikte draadeinden zijn van goede kwaliteit staal. Streksterktes van meer dan 2000kg zijn gebruikelijk en met een veiligheidsmarge van 3 is deze bevestiging zonder meer de beste.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »