Alarmsystemen

Alarmsystemen

Het alarmsysteem is in de afgelopen tijd wel veranderd. 30 Jaar geleden was een alarmsysteem een elektrotechnische installatie met vaste ingangen en tijdinstellingen die met een potmeter moesten worden ingesteld. Het schakelen gebeurde met een sleutelschakelaar en de doormeldcode naar de meldkamer werd in een PROM opgestuurd per post. Een alarmsysteem van deze tijd is een complete computer geworden en de beveiligingstechnici zijn geen elektromonteurs meer, maar ICT-ers. Een alarmsysteem biedt veel mogelijkheden

Categorieën

Draadloos alarmsysteem of een bedraad

Zowel een draadloos alarmsysteem en een bedraad alarmsysteem hebben voor- en nadelen.

Een draadloos alarmsysteem heeft als grootste voordeel dat bekabelingswerkzaamheden overbodig worden en je componenten kunt plaatsen op plaatsen waar je met bekabeling niet kunt komen. Denk bijvoorbeeld eens aan contactpunten onder beeldhouwwerk of op mobiele zaken zoals een caravan of heftruck. Je kunt projecties maken waarbij je altijd op de meest optimale plaats bent. Je zou zelfs een melder midden op een ruit kunnen plakken, zonder dat hier een kabel naar toe loopt. Een grote kostenpost van een alarmsysteem zijn bekabelingswerkzaamheden en deze vervallen bij een draadloos alarmsysteem. Een nadeel zijn de batterijen die een draadloos alarmsysteem gebruikt. Het periodiek vervangen van batterijen zal moeten blijven gebeuren.

Met een draadloos alarmsysteem maak je gebruik van het openbare ether (de lucht). In de ether wordt op allerlei frequenties informatie gezonden en dit komt allemaal je huis binnen. Gelukkig zijn er wel afspraken gemaakt over welke apparatuur op welke frequentie zend. Zo zend de meeste alarmapparatuur op de 868Mhz. Een draadloos alarmsysteem test natuurlijk zijn verbinding.

Zo kan een draadloos alarmsysteem een jammer melding geven. Dat betekent dat er een ander apparaat op de frequentie van het alarmsysteem zendt. Het alarmsysteem waarschuwt omdat er mogelijk geen meldingen binnen kunnen komen van aangesloten detectie apparatuur.

Een ander melding is de supervisie melding. Elke apparaat zal periodiek een melding sturen naar de centrale apparatuur in de meterkast. Wanneer de centrale een testmelding verwacht en deze niet ontvangt, zal het systeem een supervisie storingsmelding geven

Ook kan op het bedieningspaneel worden uitgelezen hoe sterk het binnenkomende signaal is. Er zijn ook draadloze alarmsystemen die op verschillende frequenties zenden en overschakelen naar de frequentie met het beste bereik (frequentie-hopping). Het systeem werkt zo aan een optimale ontvangst.

Het is prima dat een alarmsysteem de verbindingsproblemen signaleert, maar dat wil niet zeggen dat er ook een oplossing voor is. De storingsbron kan een GSM mast zijn of een wifi router van de buurman of een draadloos domotica systeem. Soms lossen verbindingsproblemen van zelf op en soms moeten wifi routers anders worden ingesteld.

Een bedraad alarmsysteem heeft een gegarandeerde verbinding. Twee fysieke koperdraadjes kunnen gemeten worden en worden toegewezen aan één component. Dat is het grote voordeel van bekabelen.

De beste oplossing is een combinatie van draadloos en bedraad. Zo kun je bekabelen wat goed te bekabelen is en pak je draadloos voor de plaatsen die niet te bereiken zijn of gewoon te duur worden om te bekabelen. Zo combineer je de voordelen van beide in een hybride alarmsysteem

Er zijn geen producten in deze categorie.